Czy kiedykolwiek zastanawiamy się nad tym czy kawa, którą właśnie pijemy mogłaby smakować lepiej? Zazwyczaj naszej ocenie podlegają elementarne aspekty, a to jej jakość powinna być zdecydowanie najważniejsza. Czy nie będąc ekspertami, uda się nam dokonać obiektywnej oceny jakości kawy? Jak może nam w tym pomóc przeczytanie zwykłej etykietki i przyjrzenie się ziarnom kawy?
Cenne informacje na etykietce
Jednej rzeczy nie da się uniknąć. Pamiętajmy o tym, że nawet te najlepsze kawy, które będą już po terminie przydatności, nie mają już szans, aby smakować dobrze. Na etykietce odnajdziemy za to datę wypalania kawy, co pozwoli nam określić, czy mamy do czynienia ze świeżym produktem. Znane są przypadki, że kawa posiada nawet dwuletni termin ważności, a fakty są takiej, że także te dobre kawy tracą już swoje walory po trzech miesiącach od momentu wypalenia.
, które będą już po terminie przydatności, nie mają już szans, aby smakować dobrze. Na etykietce odnajdziemy za to datę wypalania kawy, co pozwoli nam określić, czy mamy do czynienia ze świeżym produktem. Znane są przypadki, że kawa posiada nawet dwuletni termin ważności, a fakty są takiej, że także te dobre kawy tracą już swoje walory po trzech miesiącach od momentu wypalenia.
Dowiedzmy się najwięcej o pochodzeniu ziaren
Jeśli płacimy sporo pieniędzy za produkt najwyższej jakości, powinniśmy oczekiwać od producenta podania sporej ilości informacji na temat oferowanego towaru, a w wypadku kawy – o pochodzeniu ziaren. Głównie chodzi tutaj o gatunek oraz kraj, z którego pochodzą. Dobrze jest poznać też dokładny region, wysokość upraw, profil smakowy, a także metody obróbki. Jeśli stoimy przed wyborem kawy do biura, musimy mieć to na względzie.
W temacie wyglądu ziaren…
Już tylko patrząc na ziarna można względnie ocenić, czy mamy do czynienia z kawą wysokiej jakości. Okazuje się, że najlepsze ziarna mają regularne kształty, a także właściwy i równomierny stopień wypalenia. Powinniśmy to zweryfikować, ponieważ zbyt czarne ziarna mogą świadczyć o tym, że producent tym sposobem próbował ukryć ich pewne mankamenty.
W związku z tym, kompletnie oczywisty jest fakt, że wybierając kawę do firmy, takich produktów nie powinniśmy wybierać. Istotka tkwi również w zapachu kawy, ponieważ te najwyższej jakości są wyjątkowo aromatyczne. Jeżeli po otwarciu opakowania z kawą, kawowy zapach nie unosi się w całym pomieszczeniu, nie jest to po prostu dobra kawa.
Co jest najważniejsze podczas oceny jakości kawy?
Bez względu na wszystkie inne aspekty, to smak i zapach kawy jest najistotniejszym elementem. Najlepsze kawy będą zatem posiadać bardzo bogaty aromat i smak, który stopniowo rozwinie się w naszych ustach pozostawiając kawowy posmak. Kawy niskiej jakości będą miały ulotny lub skrajnie cierpki smak.
Dąży się do tego, aby kawa posiadała odpowiednio zbilansowaną paletę smaków. Amator picia porannej kawy być może tego nie wyczuje, gdyż zajmują się tym profesjonaliści. Każdy z nas jednak poradzi sobie z wyodrębnieniem niepożądanych aromatów spalenizny i tego papierosowego.